14.02.2023 - Tájékoztató az enegiakártyák kiosztásáról

foto

Tájékoztató az enegiakártyák kiosztásáról

KÖZLEMÉNY a energiakártyák kiosztásáról

Az energiakártyák átvétele a vetési postahivatalnál történik, ezen a héten, mától, február 14-től kezdődően péntekig, február 17-ig bezárólag, 10.oo -14.oo óra között.   

 

TUDNIVALÓK AZ ENERGIAKÁRTYÁKRÓL

Hogyan történik a támogatásnyújtás?

 

Az energiakártya papír alapon kerül kiállításra, amellyel (teljesen vagy részben) ki lehet fizetni az energiaszámlákat. A támogatást két részletben, egyenként 700 lejben nyújtják.

Fizethető szolgáltatások/termékek: villany, gáz, hőenergia a központi fűtésben, gázpalack, tűzifa, fűtőolaj, pellet és egyéb fűtőanyagok.

 

Hogyan használjuk a kártyát?

 

Az energiakártyával folyó vagy lejárt számlák kiegyenlítése csak a kedvezményezett lakóhelye szerinti fogyasztási helyen lehetséges. Az energiakártyával többszöri fizetés is teljesíthető, több beszállítónak, az összeg felhasználásáig.

A fizetés postai utalvánnyal történik (mandat postal). A támogatási program során 8 befizetésnél több fogyasztási hely nem teljesíthető.

A támogatás nem minősül bevételnek, és nem érinti:

• a garantált minimumjövedelmet;

• családtámogatási támogatást;

• a veszélyeztetett energiafogyasztó státuszt.

A két részletre elkülönített összegek nem válthatók pénzre, és nem használhatók fel pénzutalvány fizetésére más célállomásra, mint az energiaszámlák fizetése.

 

 Ki jogosult erre a segítségre?

 

Az egy háztartásban élőkre  jutó nettó jövedelem fogyasztási hely szintjén nem haladhatja meg a 2000 lejt.

 

Melyek az odaítélési feltételek?

 

Az energiakártyát  a Román Posta szállítja ki a kedvezményezett lakhelyére, átvételi igazolással. Azok, akik több kategóriába tartoznak, csak egyszer részesülnek támogatásban. Ha egy fogyasztási helyen több kedvezményezett lakik, a támogatás fogyasztási helyenként csak egyszer jár. Az energiakártyákra az összes azonos lakcímmel rendelkező kedvezményezett neve felkerül.

A számla nem a címen élő kedvezményezett nevére is  szólhat. A fogyasztási hely címének meg kell egyeznie a kedvezményezett lakóhelyével (vagy bejelentett lakóhelyével). A kártya lejártakor felhasznált fennmaradó összegek törlésre kerülnek.

 

Milyen dokumentumok szükségesek a fizetéshez?

 

-Az energia kártya ,

- A kedvezményezett személyi igazolványa (vagy  a felhatalmazás és a felhatalmazott személyi igazolványa)

- Számla (aktuális vagy függőben lévő) vagy egyéb igazoló dokumentum (beszállítói fizetési értesítő vagy  a tulajdonos/bérlői társulás adósságérvényesítési igazolása, központi fűtési rendszerben történő fűtés fizetése esetén)

Ha a kedvezményezett az energiakártyán feltüntetetttől eltérő lakóhellyel rendelkezik: a bejelentett lakhelyen megkötött energiaellátási szerződés + a kedvezményezett saját felelősségére kiállított nyilatkozat arról, hogy a támogatást a   lakóhelyére veszi igénybe.

 

Hogyan történik a kifizetés?

 

1. A Román Posta bármely alegységénél vagy a kedvezményezett lakhelyére érkezett postásnál.

2. Befizethető  postai utalványon, az energiaszolgáltató (vagy tulajdonosi/bérlői egyesület) számlájára.

3. Megkapják a fizetésről szóló bizonylatot, amelyre  rákerül a kifizetés után fennmaradt összeg,, a fizetés/befizetések értéke és a beszállító/szállítók neve, akik számára  a fizetés történt.