30.03.3030 - Ardere miriști

Ardere miriști

Din experienţa anilor trecuţi şi din specificul zonei, în perioada imediat următoare, pe raza judeţului Satu Mare se preconizează a se produce multe arderi necontrolate, respectiv incendii de vegetaţie uscată şi resturi vegetale pe suprafeţe foarte mari cu pericole care pun în primejdie viaţa şi gospodăriile cetăţenilor, şi implicit mediul înconjurător.
În acest sens, subliniem principalele măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul acţiunilor de ardere a miriştilor, resturilor vegetale, deşeurilor, a altor materiale combustibile, precum şi a vegetaţiei uscate:
• arderea resturilor vegetale, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
• arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii;
• arderea resturilor vegetale, a vegetaţiei uscate, deşeurilor şi a miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă.
Conform prevederilor H.G.R. nr. 537/2007: „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”, iar potrivit prevederilor O.G. nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului: „Miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă nu pot fi arse fără acceptul autorităţii de mediu. Vinovaţii vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 3.000 la 6.000 lei, persoanele fizice, iar persoanele juridice, cu amenzi de la 25.000 la 50.000 lei."
Primarul împreună cu comitetul local pentru situaţii de urgenţă, prin intermediul şefului serviciului voluntar şi personalului compartimentului de prevenire, va verifica respectarea legislaţiei în vigoare privind arderea vegetaţiei uscate şi va sancţiona persoanele ce se fac vinovate de încălcarea acesteia, precum şi inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la mirişti, păşuni şi fâneţe.