19.07.2024 - Comunicat de presă privind investiția finanțată din Fondul pentru modernizare a Ministerului Energiei

foto

Comunicat de presă privind investiția finanțată din Fondul pentru modernizare a Ministerului Energiei

                                       COMUNICAT

                         privind demararea proiectului

„REALIZARE CAPACITĂȚI DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE DIN SURSE SOLARE ÎN COMUNA VETIȘ”

Beneficiarul Unitatea Administrativ Teritorială COMUNA VETIȘ implementează proiectul cu titlul „REALIZARE CAPACITĂȚI DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE DIN SURSE SOLARE ÎN COMUNA VETIȘ”, cod MySMIS 314940, în perioada 31.05.2024 - 31.12.2026.

Acest proiect a obținut finanțare în cadrul FONDULUI PENTRU MODERNIZARE, P1_OS1_Cresterea capacitatii de producere a energiei din surse regenerabile, in vederea atingerii obiectivelor din Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, aprobat prin H.G. nr. 1.076/2021 privind ponderea globală de energie din surse regenerabile în consumul final brut de energie Fondul pentru Modernizare: Prioritate: Program cheie 1: SRE și stocarea energiei - Sprijin pentru realizarea de noi centrale electrice și sisteme de încălzire-răcire bazate pe surse regenerabile de energie și pentru realizarea de capacități de stocare a energiei electrice, Obiectiv specific: P1_OS1_Cresterea capacitatii de producere a energiei din surse regenerabile, in vederea atingerii obiectivelor din Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, aprobat prin H.G. nr. 1.076/2021 privind ponderea globală de energie din surse regenerabile în consumul final brut de energie, Operațiune: FM_1.1 Sprijin pentru realizarea de noi centrale electrice și sisteme de încălzire-răcire bazate pe surse regenerabile de energie.

AUTORITATEA DE MANAGEMENT este Ministerul Energiei (ME), în calitatea sa de autoritate națională de implementare și gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare (MEFM).

VALOAREA TOTALĂ A PROIECTULUI este de 1.627.253,99 lei, din care VALOAREA MAXIMĂ ASIGURATĂ DIN FONDUL PENTRU MODERNIZARE este de până la 100% din cheltuielile eligibile, respectiv 1.442.442,32 lei.

Obiectivul general al proiectului: Realizarea unei noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solară în comuna Vetiș, județul Satu-Mare, cu scopul reducerii consumului de energie din surse convenționale.

Obiective specifice:

  1. Instalarea unui parc fotovoltaic nou de 0,222 MW pentru autoconsum;
  2. economie mai eficientă din punctul de vedere al utilizării surselor, mai ecologică și mai competitivă pentru asigurarea consumului de energie din surse regenerabile, prin producerea energiei electrice de 265 MWh/an;
  3. Protecția mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 162,15 tone de CO2/an.

Localizare proiect:Parcela cu suprafața de 18.682 mp de forma poligonala neregulata, marginită de parcele private, în Comuna Vetiș, Satu-Mare

Activitățile principale ale proiectului:

  1. Activitatea de informare și publicitate;
  2. Activitatea de pregătire a documentațiilor de achiziție, precum și încheierea contractelor cu operatorii economici;
  3. Pregătirea proiectului tehnic;
  4. Execuția lucrărilor;
  5. Managementul proiectului.

Indicatorii proiectului:

  • Capacitate operațională suplimentară instalată de producere a energiei din surse regenerabile: 0,222 MW;
  • Reducerea gazelor cu efect de seră: scădere anuală estimată a gazelor cu efect de seră: 162,15  Echivalent tone de CO2/an;
  • Producția totală de energie electrică din surse regenerabile pentru perioada de referință: 5300 MWh;
  • Producţia medie de energie electrică din surse regenerabile: 265 MWh/an.