02.02.2022 - Precizări privind scutirile de impozit

foto

Precizări privind scutirile de impozit

      Precizări privind scutirea de la plata impozitelor pe proprietate în baza art. 456 privind scutirile pentru plata impozitului pe clădire și art. 464 privind scutirile pentru plata impozitului pe teren din Legea nr. 227/2015, actualizată, privind Codul fiscal :

 

              Articolul 456 privind scutirile la plata impozitului pe clădiri, alin. (1), lit. s) prevede următoarele :

         ” (1) Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru:

          ……………………..

          s) clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 şi art. 5 alin. (1)-(8) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, şi a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; scutirea rămâne valabilă şi în cazul transferului proprietăţii prin moştenire către copiii acestora, indiferent unde aceştia domiciliază;

 

               Articolul 464 privind scutirile la plata impozitului pe clădiri, alin. (1), lit. s) prevede următoarele :

            ” (1) Nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru:

            ……………………..

           s) terenul aferent clădirii de domiciliu aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 şi art. 5 alin. (1)-(8) din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, şi a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; scutirea rămâne valabilă şi în cazul transferului proprietăţii prin moştenire către copiii acestora, indiferent unde aceştia domiciliază;

 

           În consecință, scutirea de impozit pe clădire și teren se poate aplica exclusiv pentru casele de locuit și terenurile aferente (curți), folosite de persoanele prevăzute la art. 1 şi art. 5 alin. (1)-(8) din Decretul-lege nr. 118/1990, respectiv la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completărilevulterioare sau de copiii acestora, dacă bunurile în cauză sunt obținute prin moștenire.

           Pentru clarificare, dreptul la scutirea de impozitele prevăzute de articolele menționate nu se referă la persoane (descendenți ai persoaneor prevăzute la art. 1 şi art. 5 alin. (1)-(8) din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, şi a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare) ci la bunurile care fac obiectul impunerii, dacă sunt în proprietatea persoanelor prezentate anterior.